Borstzakhangers KL

Borstzakhangers gedragen op het Nederlandse uniform.


Met de invoering van de eerste borstzakhanger van plastic in 1967 bij de 19e Afdeling Veldartillerie werd er een nieuwe stap gezet om te laten zien bij welke eenheid je behoorde. Vele afdelingen volgden en uiteindelijk zag je meerdere eenheden volgen. Vele fraaie creaties werden ontworpen en gedragen. Het belang om eenheid uit te stralen en saamhorigheid uit te stralen werd steeds belangrijker. Om wilt groei te voorkomen besloot de legerleiding om hier enige structuur in aan te brengen en werd op 6 januari 1976 de borstzakhanger officieel ingevoerd bij de Koninklijke Landmacht. Tot op heden wordt de Nederlandse borstzakhanger gedragen op het Dagelijks Tenue.


Om u een beeld te geven wat er de afgelopen jaren gedragen is, zijn ze ingedeeld per onderdeel met veelal de vermelding van leverancier en gerangschikt op draagperiode.


Dit overzicht (foto’s) is mede tot stand gekomen met Benny Mulder. Hij was voormalig borstzakhanger verzamelaar. Zijn collectie heb ik overgenomen en samen met mijn collectie probeer ik een zo goed mogelijk overzicht te presenteren. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit in boekvorm (500 pagina’s in full colour) uit te brengen maar dat was qua kosten niet haalbaar.


Er wordt maandelijks gewerkt aan de nodige aanvullingen en mocht u een hanger hebben die nog niet is opgenomen in mijn verzameling dan hoor ik graag van u middels het contactformulier op de HOME pagina.

 

Gerrit Bosch